In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Spreken in de hitte

Een zomerwoensdag op een conferentie. Samen met mijn gezelschap neem ik plaats in de warme tent met ongeveer 30 andere aanwezigen. De twee vrouwen vooraan wisselen nog enkele woorden voordat de presentatie begint. De ene spreekt en de andere staat er voor de vertaling. Wat mij opvalt zijn de verhitte en vermoeide gezichten van de dames.

Ik zit redelijk vooraan, je zou het bijna verwachten, maar nee, geen hinderlijke luchtjes! De buitenlandse spreekster gaat op de tafel zitten die vooraan is gezet en wiebelt als een klein kind met haar benen. De vertaalster leunt voor het gemak tegen de tafel en houdt in haar hand een waaier waar ze zich regelmatig koelte mee toezwaait. Beiden spreken rustig en monotoon. En allengs zachter en zachter… Voor mij wordt het een saaie vertoning. Ik hoor amper de woorden en zie alleen nog maar de vermoeide gezichten. En niet zonder effect. Mijn empatische geest reageert met wegdoezelen. Om erger te voorkomen pak ik mijn spullen en loop naar de tent aan de overkant waar een vrouwenstem door de luidsprekers klinkt…

Aan de rand van de tent ga ik zitten op het gras. Echt goed kan ik haar niet zien. Des te beter hoor ik de woorden. Ze doet haar toespraak staande met een stem die helder en duidelijk is. Aan het lichte accent en de taalfouten die ze maakt, hoor je dat Nederlands niet haar eerste taal is. Dat mag de pret niet drukken. Integendeel, ze maakt er grapjes over en vraagt het publiek mee te denken over de juiste Nederlandse termen. Als ondersteuning heeft ze een powerpoint die iemand op haar wenken bedient.

Zo kan het dus ook. Jezelf en de toehoorder helpen de warmte te trotseren en bijna doen vergeten in plaats van met een waaier er juist de aandacht op vestigen. Bewegen, de zaal betrekken bij wat je zegt en humor gebruiken. En natuurlijk, als het kan, open een raam en als het om een tent gaat, zorg dan dat de flappen aan de zijkanten open staan, zodat een eventueel zuchtje wind voor enige verkoeling in de ruimte kan zorgen. Want hoe het weer ook is, een groep toespreken, dat kan voor verhitting zorgen..

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl