In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Inbeelding

Hoe overtuig je iemand die rustig staat, kalm spreekt en eerder bedachtzaam dan energiek presenteert, dat ze écht niet nerveus overkomt? Dat gaat niet. In ieder geval niet met woorden. Dat heeft ze al genoeg gedaan in de gesprekken met zichzelf, haar partner en die goede vriendin. Nee, het enige wat hier helpt, is een objectieve waarneming.

En dat is nou juist het probleem! Na een oefening vraag ik een eerste reactie. Ik deel haar kijk op haar optreden niet. Ik geef vervolgens concrete aanwijzingen voor nog een oefening. Ze blijft bij haar standpunt en ik ga ervan uit dat nog meer oefenen alleen maar een herhaling van zetten zal zijn, want  ‘ze vindt zichzelf nerveus’.

Ik snap het wel. Je zenuwen gieren door je keel en mijn stem staat verder weg. De enige die haar kan overtuigen is…zijzelf.Ik vraag haar om hetzelfde verhaal opnieuw te houden voor het denkbeeldige publiek in de oefenruimte. Behalve ik, registreert deze keer ook een videocamera iedere  beweging die ze maakt en elk geluid dat ze voorbrengt.

Voor iemand in haar situatie is het lastig om objectief naar jezelf te kijken, laat staan woorden te geloven als: ‘Je doet het goed. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar je presentatie ziet er niet zo nerveus uit als jij denkt’. Feedback geven heeft zin, een sterkere methode is: jezelf in actie zien.

Dus nemen we tijd voor de opname. Ik vraag haar te beschrijven wat ze ziet als ze naar de vrouw op het beeldscherm kijkt. Ze kijkt eerst ‘vrij’, zonder aanwijzingen. Daarna krijgt ze enkele specifieke observatiepunten. Zo gaan we in op ‘haar stem’. Hoe klinkt die? Wat vertelt de stem? Hoe is de snelheid van de woordenstroom? Hoe komt je stem op je over? Vind je dat je snel praat? Voelde dat ook zo?’

Waar nodig spoelen we terug. Na enkele oefeningen en nog een paar aanwijzingen zie ik een verandering. Ze praat nog wel over zenuwen, maar die krijgen minder grip en ze wuift ze zelf snel weg.  Tot slot van de sessie volgt huiswerk: ´Je niet te veel inbeelden dame, geloof in jezelf´!

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl