In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Wat zeg ik op mijn afscheid?

Een leidinggevende wisselt van baan en wil op een passende manier afscheid nemen van zijn huidige werkkring. Om de juiste woorden te vinden, schakelt hij mij in.

Mijn eerste vraag is: ‘Wie zijn er op de afscheidsreceptie?’ Hij: ‘Het afscheid is meer in privé-sfeer dan striktCanada Goose Solaris Parkazakelijk. De genodigden zijn collega’s met wie ik heb gewerkt en aan wie ik leiding heb gegeven.’

Vervolgens vraag ik: ‘Wat wil je dat de aanwezigen onthouden van je woorden?’ In alle openheid stelt Canada Goose Thompson Jacket hij dat het een afscheid van beide kanten is als gevolg van een reorganisatie. ‘Er moeten geen negatieve sentimenten in zitten, al is constructieve kritiek wel op zijn plaats over het proces.’

Hij heeft duidelijk voor ogen hoe hij niet wil overkomen. Dat is al een richting. Beter is het te weten wat je wél wilt bereiken en daarom vraag ik nogmaals: ‘Wat wil je dat het publiek onthoudt?’ Hij: ‘Dat het een mooie, leuke en leerzame tijd is geweest. De collega’s waren er, ook toen het persoonlijk minder met mij ging. Toen de organisatie een andere eigenaar kreeg, veranderde ook de functie. De sfeer werd duidelijk anders. Maar daarvoor hebben we samen grote successen geboekt en plezier gehad. Ik ga verder en zij ook. Ik wens ze veel succes’.

Ik vat kort samen wat hij zegt:
1) Je wilt terugblikken op het goede, het mooie en het leuke dat je samen hebt gedeeld in deze organisatie en met deze mensen.

2) Je hebt gemengde gevoelens bij dit afscheid.

3) Je gaat verder en ook zij en je wenst ze het goede toe.

De volgende stap is woorden te vinden voor het terugblikken. Heb je voorbeelden van goede, mooie en leuke ervaringen? Beschrijf die zo concreet mogelijk. Kijk op de lijst van de aanwezigen en kies voor belevenissen die de aanwezigen herkennen. Maak ze deelgenoot van je verhaal. Noem ze bij naam en stel de vraag: ‘Weet je nog?’

Maak contact met de aanwezigen door open te zijn over je gevoelens. ‘Partir c’est mourir un peu’, zelfs bij een volledig vrijwillig afscheid heb je dat. En zij zijn aanwezig omdat ze dit ritueel met jou willen meemaken. Het zou onwerkelijk zijn als het alleen maar ‘leuk’ zou zijn op een afscheidsreceptie.

Benoem het hier en nu. Zeg waarom jullie bij elkaar zijn. Bedank ze voor hun aanwezigheid. En wens de collega’s het goede toe. Gebruik woorden die een nieuw pad slaan dat jullie makkelijk kunnen nemen, mocht je iemand in de toekomst spontaan tegen het lijf lopen.

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl