In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Met de rug naar de luisteraar

Je herkent het vast wel. Als laatkomer op een bijeenkomst neem je de dichtstbijzijnde plek en het liefst zo dat je ongestoord kunt gaan zitten. Helaas lukte mij dit laatst niet. Ik werd verrast door de zaalindeling.

Normaal staan de stoelen in een college-opstelling, als toeschouwer is je gezicht naar het podium gericht. De organisatie had deze keer gekozen voor een U-opstelling. Vanaf de spreker gezien zaten de mensen links en rechts en voor hem.

Ik kwam de ruimte in aan de linkerkant van de spreker en keek steeds op de ruggen van de toeschouwers. De rijen achterin waren helemaal vol. Aan het uiteinde, helemaal aan de zijkant zag ik nog enkele zitplaatsen. Die zag ik niet zitten omdat ik zo geen zicht had op de spreker. Deze overwegingen duurden enkele seconden. Dus liep ik naar de andere kant van de zaal. Ik kan niet zeggen ongemerkt want ik liep achter de spreker langs. Die zich -gelukkig- op dat moment in het midden van de zaal bewoog.

Vlug nam ik plaats. Wat ik vreesde overkwam mij. Tijdens de hele sessie keek ik vooral naar de brede rug van de spreker. Hij maakte contact met de mensen links van hem en veelvuldig liep hij de zaal in. Prima, maar ik miste de aansluiting.

Drie partijen kunnen deze situatie voorkomen of corrigeren. Laat ik met de deelnemer beginnen.

1) Voor de organiserende partij is het prettig dat mensen op tijd zijn en het is in mijn eigen belang dat ik op tijd ben, zo voorkom ik de kans op een ongunstig zitplaats aanzienlijk. Dat is wat ik als deelnemer kan doen.

2) De organisatie kiest voor een U-opstelling met de gezichten van de toeschouwers naar elkaar toe en de spreker beweegt zich in het midden tussen de rijen. Bepaal van tevoren de lengte van de zijkanten. Als ze te lang zijn,dan heb je kans dat de spreker enkele toeschouwers niet in het vizier heeft.

3) Sprekers kunnen deze situatie voorkomen door af en toe ook terug te lopen, zodat zij op één lijn staan met de stoelen van de toeschouwers links en rechts van hen.

Ik wens iedereen goede sessies toe.

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl