In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Afdelingsmanager gaat naar een afronding toe

Eén eindejaarsbijeenkomst is me bijgebleven. Op het eind stond mijn toenmalige leidinggevende bij de uitgang om ieder van ons persoonlijk toe te spreken, de hand te schudden en een kerstcadeau te geven. Helaas lukt een dergelijke actie niet altijd vanwege het aantal mensen of omdat het niet bij iemand past. Een alternatief is dan een praatje. Niet zomaar enkele algemeenheden, maar een toespraak die raakt en die bindt. Hoe doe je dat? Hieronder enkele tips om je op weg te helpen.

Het is eindejaar en in een jaar gebeurt veel op een afdeling. Dit staat niet los van ontwikkelingen in de organisatie. Is er gereorganiseerd, springen er ontwikkelingen uit, zijn er opvallende gebeurtenissen? Benoem deze en koppel er waar mogelijk namen van medewerkers aan of van een team.

Welke projecten zijn succesvol afgerond? Welke collega’s hebben uitmuntend gepresteerd? Noem de namen, het waarom en benadruk dat dit alleen maar mogelijk is omdat we dit als afdeling mogelijk hebben gemaakt en er als team achter staan.

De afdeling kent niet alleen successen. Zijn er activiteiten die moeizamer lopen en waar de vorderingen anders gaan dan gepland of verwacht? Noem ze. Niet alleen op het werk lopen dingen anders dan we hopen. Ga na welke persoonlijke drama’s er voorgevallen zijn in het leven van medewerkers. Collega’s die familie verloren, een onverwacht overleden medewerker? Zijn er langdurig zieken? En vergeet ook niet de namen te noemen van de collega’s die er niet bij zijn vanwege langdurig ziekteuitval.

Breng daarna weer balans in je toespraak. Gelukkig, ondanks alle nare dingen hebben we gewerkt en gepresteerd. Toon je dankbaarheid en waardering.

Je toespraak loopt ten einde. Maar niet eerder dan dat je heel kort de tijd hebt genomen om hardop te dromen over het komende jaar. Niet te lang, want de eindejaarbijeenkomst of -borrel is vooral een ritueel van evalueren, herinneren en dankbaar terugkijken op. Na het uitspreken van je positieve verwachting sluit je af en wenst je medewerkers en hun dierbaren fijne feestdagen toe.

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl