In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


‘Aan de kant!’/‘Hey, blinde, kijk zelf uit!’

Je herkent dit vast wel. Je fietst alleen met een redelijk tempo en je laat enkele fietsers achter je. Dan zie je nog op meters afstand drie ruggen. Drie scholieren ze zijn herkenbaar aan hun rugtassen. Je gebruikt je fietsbel, maar dit geluid zegt ze niets. Ze zijn te druk met elkaar. Je probeert een ander communicatiemiddel: je stem. Die blijkt ook niet te werken. Niets duidt erop dat ze je hebben verstaan. Ondertussen raakt jouw voorwiel bijna een achterwiel. Je kunt je net inhouden.

Je schat snel je kansen in. Via de stoep heeft geen zin. Daar laat een moeder de hond uit en duwt een kinderwagen voort. Je besluit je stem krachtiger in te zetten: ‘Aan de kant’. En je fietst gevaarlijk dicht langs de drie. Deze actie wordt je niet in dank afgenomen. ‘Hey, blinde! Kijk toch uit!’ Je kijkt achterom om rustig te zeggen waarom je deed wat je deed. Maar de middelvinger van een van de fietsers, doet je van gedachten veranderen. In plaats van uitleggen, roep je: ‘Dove kwartels! Kijk zelf uit je doppen!’

Gedrag roept gedrag op. Als we willen dat iemand zich anders gaat gedragen, dan moeten wij zelf ander gedrag vertonen. In het voorbeeld op het fietspad reageert, -regeert- vooral de impulsieve mens in ons. Je hebt haast en je wilt erlangs. Bellen en spreken heeft geen effect. Dus dan maar erlangs suizen.

De kans dat deze fietser en de scholieren elkaar opnieuw treffen, is klein. Dan kun je dit soort akkefietjes makkelijker aan je voorbij laten gaan. Maar wat als het je collega is met wie je regelmatig te maken hebt? En waar het wenselijk is dat je respectvol met elkaar blijft communiceren want anders komt er niets van samenwerking en het project terecht? Of je partner die je graag te vriend wilt houden, maar als het om bepaalde onderwerpen gaat, dan eindigt jullie gesprek altijd in een impasse. Hoe doorbreek je dergelijke patronen?

Een ander veranderen kunnen we niet. Daarom geloof ik in het adagium: verander de wereld en begin bij jezelf. Het model van Leary, ook wel de Roos van Leary genoemd, biedt handvatten tot gedragsverandering. In de training kijken we naar wat effectief gedrag in de hand werkt en wat contraproductief is. Hoe zorg je ervoor dat die fietsers voor je aan de kant gaan zodat je je tempo kunt vasthouden? Hoe zorg je ervoor dat het gesprek met je partner niet in ruzie of zwijgen eindigt, maar uitmondt in een dialoog tussen twee mensen die naar elkaar luisteren?

Meld je aan voor de training Communicatiepatronen doorbreken.

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl