In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Bakkie troost

Twee keer deze week had ik te maken met iemand die in een rouwproces zit. De ene hoorde recent dat zijn arbeidscontract niet werd verlengd. De andere vertelde mij dat hij een punt achter zijn liefdesrelatie had gezet. Vrijwillig weliswaar, en toch deed het hem pijn. En beide keren ging het om een telefonische ontmoeting. Ik kon dus niet mijn arm om een schouder leggen om mijn medeleven te tonen.
Terug denkend aan de gesprekken vraag ik mij af: Heb ik niet te snel een advies gegeven? Heb ik wel genoeg geluisterd?
Is er een checklist voor dergelijke gesprekken?

Ik denk terug aan de keren dat ik zelf ergens teleurgesteld over was en met iemand hierover belde. Hoe ging het gesprek waar ik het meest aan had? En hoe verliep het gesprek waar ik het minst aan had?

De gesprekken met de meeste impact, zijn die gesprekken waar de ander met zijn hart naar mijn verhaal luistert. Daarmee bedoel ik dat ze echt luisteren. Ik herken mij in de woorden die ze uitspreken over mijn teleurstelling. Ik voel mij begrepen. Wat deze indruk versterkt, is dat ze bij mijn teleurstelling blijven. Ze schieten niet in adviezen of beginnen te praten over nog veel ergere dingen in de wereld. Ze relativeren niet. En wat ze ook niet doen is over zichzelf gaan praten of, nog erger, over een heel ander onderwerp. Nee, ze gaan als het ware naast mij zitten en leven mee.

Heb ik dat gedaan in de twee gesprekken?
Ik heb geluisterd. Ik heb dat heel bewust gedaan. Ik heb mijn empathie getoond. Voorzichtig heb ik de teleurstelling van de ander zodanig verwoord dat ik dicht bij zijn/haar beleving kon komen. Op een gegeven ogenblik kreeg ik een vraag. Een deels retorische en deels een: ‘Wat zou jij doen?’ Ik heb de vraag beantwoord.
De ander zei zelf dat dit gevoel zou overwaaien. Ik zei dat ik er voor hem was, mocht hij willen praten.

De omstandigheden zijn helaas voor hen niet veranderd. De een is nog steeds zijn baan kwijt en de ander zijn relatie. Wel waren de gesprekken constructief, dat wel gelukkig.

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl