In deze blog schrijf ik over communicatie of het gebrek eraan. Laat je hier ook horen!


Hoe geef je iemand het woord?

In het Engels zeggen ze: to give the floor to somebody. The floor is yours, hoor je ook wel zeggen. Je ziet dan dat degene die de volgende spreker introduceert inderdaad het podium verlaat en ruimte maakt voor iemand anders. In het Nederlands kun je zeggen dat je iemand het woord geeft. Of ‘aan jou het woord’. Als ik dat tegen iemand zeg, dan kan hij/zij beginnen met praten en ik zwijg na deze woorden.

Iemand inleiden is te vergelijken met wat er gebeurt als sporters bij de estafette het stokje aan elkaar doorgeven. Als de ene loper de estafettestok aan de volgende geeft, dan kan die pas in actie komen als hij of zij het stokje werkelijk vast heeft. In de atletiek gaan de lopers met het stokje er als een speer vandoor en ze kijken ook niet meer achterom.

Bij een spreekbeurt zie je iets anders. Wie jou het woord geeft, die kijk je aan met een ‘dank je wel’ of met een glimlach of een blik. Als de inleider je een vraag stelt, dan reageer je daarop terwijl je de vraagsteller/inleider aankijkt. Pas als je dit korte contact hebt gemaakt en afgerond, dat hoeft maar enkele tellen te duren, dan richt je je tot de overige aanwezigen/het publiek. Iemand introduceren is geven en nemen, laat de stok niet vallen!

 

Reageer op dit berichtEerder op EnTunç.nl